Fleur de winter op met een Gentse azalea

In de donkerste maanden van het jaar zoeken we naar middeltjes om leven en kleur in onze woonomgeving te krijgen. De azalea slaagt daarin als geen ander. Deze rijkelijke langbloeier doet een stevige duit in het zakje van de factor ‘sfeer en gezelligheid’. Je vindt hem bij je florist en in je tuincentrum.

De Gentse azalea, bekend in heel de wereld, is een aanwinst voor elk interieur. Voor een heel schappelijke prijs heb je tot zes weken een prachtige bloeiende kamerplant die past in heel veel verschillende interieurstijlen.

Zalige kleuren

Onze Vlaamse azaleakwekers hebben door selectie een rijke waaier aan kleuren en bloemen beschikbaar. Er zijn maar liefst 150 verschillende variëteiten te verkrijgen.
Naast rood, roze en wit zijn er ook tweekleurige variëteiten waaronder bloemen met een anders kleurig randje. Ook het aantal bloemblaadjes varieert, wat de keuze laat tussen minder of meer bloemenrijkdom.

Laagblijvend versus op stam

Voor een strak design zijn laagblijvende azalea’s in bloempotten of schalen uit robuuste materialen zoals keramiek doorgaans heel geslaagd. In een overwegend wit interieur passen zowel de witte, roze of roodbloeiende azalea’s. Een strakke cache-pot doet de azalea hier helemaal tot zijn recht komen.
Voor een natuurlijk design combineer je azalea’s met natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld hout. Ook een afwerking in kleuren als baksteenrood, mosgroen of betongrijs levert een natuurlijk effect op.
Een wat warmere look krijg je bijvoorbeeld met een azalea op stam die aan beide zijden van een deur plaatst als warm welkom of op een kast of bijzettafeltje.
Nog meer interieurtips op www.gentseazalea.be/azalea-presentatie

Slim aankopen

De Gentse azalea heeft een lange bloeitijd maar ook een lang verkoopseizoen. Je vindt hem in de winkel van augustus tot mei. Kies voor een azalea waarvan de bloemknoppen al wat open zijn. Je moet de bloemkleur al kunnen zien. Gekrulde blaadjes duiden op een gebrekkige verzorging en deze azalea koop je beter niet.

Zes weken kleur in je huis

Als je de tips van de echte azaleakenners nauwkeurig opvolgt, heb je tot zes weken plezier van je azalea.
- Zet de azalea niet in de buurt van een warmtebron maar ook niet in een tochtige hal.
- Geef de azalea voldoende (indirect) licht
- Geef 2 maal per week water door de azalea maximaal een half uurtje in een kuipje water te zetten. Laat de azalea daarna goed uitdruppen en zet hem met ‘droge voeten’ terug op zijn plaats.
- Bemesten is niet nodig.
Alle verzorgingstips vind je op www.gentseazalea.be/verzorging-azalea

Foto foto's van azalea's en azalea's in een interieur kan je hier terecht.