Wie wordt Viskok van het Jaar 2017?

Welke professionele kok heeft het lekkerste en origineelste gerecht met tongschar, de Vis van het Jaar 2016, op zijn kaart staan? We komen het te weten op 21 november in de demonstratiekeuken van Horeca Expo in Gent. Vijf finalisten nemen het live tegen elkaar op vanaf 13 u.

Tongschar, Vis van het Jaar 2016
VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor tongschar als Vis van het Jaar 2016. In de top tien van meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse visveilingen bekleedt hij de zesde plaats. Tongschar is een bijvangst van de visserij op pladijs en zeetong.
De meeste gerechten met tong of pladijs kan je ook met tongschar bereiden. Tongschar is bijzonder geschikt om te bakken op de graat (‘meunière’), te pocheren (‘à la nage’, ‘bouillabaise’), te smoren in de oven of microgolfoven en om te stoven (bv. vispannetje).
Tongschar wordt ook wel eens “melktong” genoemd. Hij is namelijk wat romiger van smaak dan tong en heeft erg wit visvlees.

De wedstrijd
De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en zullen op 21 november live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2017’ dingen.

Laureaten
Hier vindt u de vijf geselecteerde laureaten met hun verrassende gerechten:

Olivier Dumalin van Atelier – Culinaire traiteur Ducheyne in Brugge met
Gegrilde Tongschar, Schorseneer – Girolles , jus van Girolles

Jeremy Girvan van Chef à domicile – GJCOOK in Brussel met
Sole limande - Pochée au jus corsé et en aumônière - Cru et cuit de choux vert et ramenas

Sam Van Houcke van Restaurant Onder de Toren in Hansbeke met
Tongschar / zeekraal / kokkels / venkel / tom ka kai

Hendrik Dequeker van Restaurant Kok au Vin in Brugge met
Tongschar “meunière” , peterselie , boschampions, Steenbrugge blond

Bart Gils van Resto Signatuur in Hoogstraten met
In hazelnootboter gegaarde tongschar, Melkweipuree – gebrande tartaar van schorseneer en waterkers – Oostendse oester

De winnaars van de vorige edities:
- 2015 Rob Stevens van D’Oude Pastorie in Lochristi
- 2014 Jonathan Oliver van Restaurant De Jonkman in Brugge
- 2013 Ivan Menten van restaurant Lèche plat in Arendonk
- 2012 Dean Masschelein van restaurant Boury in Roeselare
- 2011 Guillaume Noël van restaurant Sans Cravate in Brugge

Prijzen
De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 1.250, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.
De laureaten ontvangen elk: een 'Viskok van het Jaar'-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

Praktisch
De wedstrijdfinale ‘Viskok van het Jaar 2017’ vindt plaats tijdens de vakbeurs Horeca Expo op Flanders Expo in Gent, meer bepaald in de demokeuken achteraan in hal 8.

De finalisten gaan aan het werk vanaf 13u. De degustatie door de vakjury start om 14.45 u. De proclamatie vindt plaats om 16u en wordt afgesloten met een receptie.

We hopen dat u er bij kunt zijn! Bent u van plan de wedstrijd live bij de wonen, laat het ons dan weten via pers@vlam.be.