De Belgische agrovoeding op Anuga 2017

De voedingssector speelt traditioneel een belangrijke rol in de Belgische economie. België voerde in 2016 voor zo’n 359,5 miljard euro aan goederen uit. Zo’n 10,3% van deze export betreft agrovoedingsproducten. Vlaanderen, het noordelijke deel van België, is niet alleen een grote voedselproducent voor België zelf, maar ook voor haar buurlanden en voor heel Europa. Uiteraard zijn dus de Belgische leveranciers van vlees, pluimvee, konijn en zuivel van de partij op Anuga 2017 (7 tot 11 oktober, Keulen). Nieuw in 2017 dat ook de Belgische vleeswarenspecialisten een gezamenlijk project voorstellen op Anuga: Artisan fine meat from Belgium.

Belgische vleesleveranciers: kwaliteit en service op maat!
België exporteerde in 2016 wereldwijd 702.000 ton vers en bevroren varkensvlees, goed voor een waarde van bijna 1,2 miljard euro. Vers en bevroren varkensvlees is vooral bestemd voor de Duitse en Poolse markt. Ze vertegenwoordigen respectievelijk 36% en 26% van de Belgische exportwaarde aan varkensvlees. Ver daarachter komt het Verenigd Koninkrijk op een derde plaats, goed voor 5% van de exportwaarde. Ook buiten Europa is het Belgisch varkensvlees geliefd, met als top-drie bestemmingen Zuid-Korea, China en Australië.
Naast de traditionelere stukken doen ook de slachtafvallen het erg goed. De export ervan steeg gestaag doorheen de jaren en bereikte in 2016 een exportvolume van 127.000 ton, goed voor een omzet van bijna 92 miljoen euro. China en Hong-Kong staan hier op kop in de klantenlijst. Samen vertegenwoordigen ze 44% van de Belgische exportwaarde aan slachtafvallen.
Ook Belgisch rundvlees is geliefd bij een breed internationaal publiek. De Belgische export ervan vertoont een stijgende trend, zowel in volume als in waarde. In 2016 exporteerde België in totaal 150.000 ton rund- en kalfsvlees, goed voor 683 miljoen euro. Dit is een duidelijke stijging t.o.v. de 124.000 ton in 2010. De belangrijkste afnemers waren Frankrijk (26%), Nederland (25%), Duitsland (19%) en Italië (11%).
Service, kwaliteit, versheid en een hoog rendement zijn de troeven van de Belgische vleesleverancier. Maatgesneden Belgisch vlees leent zich daarbij perfect tot de meest uiteenlopende productieprocessen. Het campagnebeeld voor de vleesexport visualiseert die sterke punten op een perfecte wijze en kreeg dit jaar een grondige remake. Ontdek het zelf in de ruime groepsstand van Belgian Meat Office , waar bijna de voltallige Belgische vleessector vertegenwoordigd is. En u kan er meteen uzelf van de productkwaliteit overtuigen, want ook dit jaar verzorgt door de gerenommeerde hotelschool Coovi van Anderlecht de catering op de stand van Belgian Meat Office.
De exporteurs van rund- en varkensvlees staan onder de koepel van Belgian Meat Office (Hal 6, E010).

Info: www.belgianmeat.com

De zuivelstand
De Belgische export van zuivelproducten is de laatste jaren erg stabiel, zowel in waarde als volume. In 2016 bedroeg de totale Belgische zuivelexport 3,2 miljard euro, goed voor 2,1 miljoen ton aan producten. De Belgische zuivelspecialiteiten die het meest populair zijn in het buitenland, zijn kaas, zuivelbereidingen en boter & melkvet, samen goed voor 55% van de exportwaarde.
De buurlanden zijn de belangrijkste klanten. In exportwaarde staat Nederland op kop met een aandeel van 24%, gevolgd door Frankrijk (19%) en Duitsland (13%). Italië (9%) en het Verenigd Koninkrijk (8%) vervolledigen de top 5.
Ook derde landen waarderen de Belgische zuivelspecialiteiten. Ongeveer 15% van de exportwaarde wordt gerealiseerd buiten de EU-28, met Algerije en Indonesië als belangrijkste handelspartners. Europese zuivelproducten zijn het laatste decennium erg populair geworden buiten Europa. Daarom steunt Europa de VLAM-campagne ‘White Gold, straight from the heart of Europe’. ‘White Gold’ verwijst daarbij naar de premium melk die de Belgische producenten leveren en die de basis vormt van een breed assortiment aan zuivelspecialiteiten.

Op de zuivelstand van VLAM kan u vier exporteurs ontmoeten (Hal 10, 031G):
• Belgian Butter Design
• INEX NV
• Kaasbrik NV
• Olympia NV

De Belgische pluimveebedrijven
De Belgische export van vers en bevroren kippenvlees is doorheen de jaren gestegen. Terwijl er meer volume werd geëxporteerd (goed voor bijna 450.000 ton in 2016), is de exportwaarde wel lichtjes afgenomen. In 2016 bedroeg deze een totaal van 695 miljoen euro. Ook voor het slachtafval van kippenvlees zijn de exportvolumes toegenomen bij een eerder stabiele exportwaarde.
De belangrijkste markt voor Belgisch kippenvlees is Frankrijk, goed voor een exportaandeel van 39%, gevolgd door Nederland (25%), het Verenigd Koninkrijk (16%) en Duitsland (7%). Ver achterop volgen andere afzetmarkten, waarbij de Afrikaanse bestemmingen in het oog springen. Zowel de DR Congo (zesde plaats), Zuid-Afrika (zevende plaats) als Ghana (elfde plaats) tekenen de laatste jaren een sterk stijgende export op, met een weliswaar beperktere export in 2016. Ook de Filippijnen staan met hun tiende plaats hoog in de lijst van de exportmarkten voor Belgisch kippenvlees.

Voor pluimvee & konijn zijn acht bedrijven aanwezig op Anuga (Hal 9 – 041G):

• Calibra Poultry NV
• Cooreman Pluimveeslachterij NV
• Klaasen & Co NV
• Lonki NV
• Nollens NV
• Paas Food Industries NV
• Van Assche
• Van-O-Bel NV

Belgische vleeswaren
De Belgische export van vleeswaren kent doorheen de jaren een licht stijgende trend. Het exportvolume vleeswaren bedroeg in 2016 bijna 210.000 ton, gelijk aan een exportwaarde van bijna 790 miljoen euro. Bijna 90% van deze export betreft vleesbereidingen (niet gedroogd en gerookt vlees). Binnen deze categorie vormen de gevogeltebereidingen de belangrijkste exportproducten, gevolgd door worsten en leverbereidingen.
Opnieuw treden de buurlanden op als de belangrijkste afzetmarkten. Vooral de export naar Nederland (40%) en Frankrijk (22%) stijgt nog. Duitsland volgt op een derde plaats, goed voor 10% van de exportwaarde.
De Belgische leveranciers van vleeswaren staan in hal 5.2 C-030 – D039 onder de koepel van Flanders Investment and Trade. VLAM is er ook aanwezig om een nieuwe actie voor vleeswaren te lanceren: Artisan fine meat from Belgium.

Download documenten