Close

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op onze website makkelijker te maken.
Meer informatie

VLAM Pers
  • Persberichten
  • Wie is wie
  • Ontvang persberichten
  • nl
  • en
  • fr
  • de
Pers VLAM

VBT presenteert het derde duurzaamheidsrapport Responsibly Fresh en stelt nieuwe duurzaamheidsstrategie voor

C&B ALVO Zonhoven en ’t Fijnproevertje Hofstade-Aalst krijgen de eretitel van ‘de Groentevakman van het jaar’.20 juni, Dag van het poetspersoneel
14.06.2018

De Belgische fruit- en groentecoöperaties, beter gekend als ‘de veilingen’ en hun producenten hebben de afgelopen jaren hun vooropgestelde engagementen voor duurzame ontwikkeling vervuld.
In 2012 lanceerde het VBT samen met haar leden-afzetcoöperaties en de aangesloten producenten het collectief duurzaamheidsproject en -keurmerk Responsibly Fresh. Zowel het VBT, de afzetcoöperaties als de producenten gingen toen elk een specifiek engagement aan. De duurzaamheidsuitdagingen in de coöperatief georganiseerde fruit- en groentesector werden collectief aangepakt. Het collectieve karakter van Responsibly Fresh is dan ook uniek.
Na zes jaar maakt het derde duurzaamheidsrapport een balans op van de geleverde inspanningen. Sinds de start in 2012 hebben de deelnemers duidelijk progressie gemaakt op vlak van duurzame ontwikkeling. Zowel op economisch, ecologisch en sociaal vlak is een positieve evolutie merkbaar. Het duurzaamheidsrapport werd vandaag door het VBT, in aanwezigheid van de Responsibly Fresh-afzetcoöperaties, overhandigd aan minister Joke Schauvliege.
Joke Schauvliege, Vlaams minister van landbouw, benadrukte in een reactie tevreden te zijn dat de fruit- en groentesector al geruime tijd inspanningen levert op het vlak van duurzaamheid. Dit is belangrijk voor het imago van de sector, maar daarenboven wordt op die manier de toekomst veilig gesteld.
De hoofdlijnen van het rapport werden aan de pers en stakeholders toegelicht op het bedrijf van tomatenproducent Kevin Pittoors (Primato) in Putte. De producent deelde zijn eigen ervaringen rond Responsibly Fresh.

Responsibly Fresh: samen inzetten op duurzame ontwikkeling
Het derde duurzaamheidsrapport handelt over de periode van 2012-2018 en duidt de afgelegde weg naar duurzaamheid binnen het Responsibly Fresh-project. In verschillende hoofdstukken worden de specifieke engagementen, die de deelnemers door de jaren heen waar maakten, beschreven.
De Responsibly Fresh-afzetcoöperaties behaalden jaarlijks het certificaat voor het charter Duurzaam Ondernemen of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Door hun deelname aan het charter bewijzen de afzetcoöperaties concrete realisaties neer te zetten op milieu, sociaal en economisch vlak. Al hun gedefinieerde actiepunten zijn gezamenlijk opgenomen in het duurzaamheidsrapport. De verscheidenheid aan actiepunten toont aan dat de afzetcoöperaties sterk inzetten op duurzaam ondernemen.
Door hun periodieke certificatie voor de kwaliteitssystemen Vegaplan en GLOBALG.A.P. benadrukken de Responsibly Fresh-producenten dat ze bewust bezig zijn met duurzame ontwikkeling. Het VBT ondersteunde het opnemen van duurzaamheidscriteria binnen deze kwaliteitssystemen. De gezamenlijk progressie van de producenten op een reeks van duurzaamheidscriteria is opnieuw geïnventariseerd binnen het collectief dossier. Het collectief dossier van 2017 omvat 52 duurzaamheidscriteria en is beperkt herzien ten opzichte van 2013 en 2015. Een eerste herziening is het schrappen van de ondertussen wettelijke verplichte of expliciet opgenomen eisen binnen de standaarden. Daarnaast is er meer gefocust op innovaties. De bevraagde maatregelen in het collectief dossier omvatten verschillende duurzaamheidsthema’s gaande van energie- en waterbesparende technieken, geïntegreerde teelt, verpakkingsmaterialen, naar specifieke voorzieningen voor medewerkers en socio-culturele activiteiten van de producent.
Het dossier werd opgemaakt met de input van 2.428 producenten, alle producenten met een omzet van meer dan €25.000. De resultaten van het collectief dossier 2017 worden in het rapport vergeleken met die van 2015 en 2013.
Lies Elsen, VBT-verantwoordelijke duurzaamheidsrapport: “Het collectieve dossier toont aan dat op nagenoeg alle duurzaamheidscriteria vooruitgang is geboekt tegenover de vorige jaren. De producenten zetten steeds meer in op duurzame teelttechnieken en het toepassen van nieuwe technologieën. De progressie is onder meer te danken aan de ondersteuning die de afzetcoöperaties bieden aan hun producenten. Nieuw in het rapport zijn de korte getuigenissen van verschillende producenten met voorbeelden van de innovaties voor duurzame ontwikkeling op hun bedrijf.”
Bij het opstellen van het rapport is gebruik gemaakt van bedrijfsinterne en -externe gegevens van de afzetcoöperaties, informatie uit het collectief dossier en uit het charter Duurzaam Ondernemen. Het rapport werd opgesteld volgens de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI), de internationale referentie voor transparante communicatie rond ecologische, sociale en economische prestaties van een organisatie.

Elk einde is een nieuw begin
Met deze verschillende inspanningen heeft de coöperatief georganiseerde sector van verse groenten en fruit de afgelopen jaren zijn verantwoordelijkheid genomen voor de verduurzaming van de agro-voedingsketen. De inspanningen zijn via het keurmerk Responsibly Fresh gecommuniceerd aan de volgende schakels in de keten. Responsibly Fresh vormt zo een herkenningsteken voor afnemers en stakeholders met interesse voor duurzaamheid in onze sector. Duurzame ontwikkeling is echter een dynamisch gegeven. Veranderende maatschappelijke verwachtingen en nieuwe inzichten stimuleren ons om onze duurzaamheidskoers aan te passen. Als sector willen we ook de komende jaren de uitdaging aan gaan om verder duurzaam te ontwikkelen.
De nieuwe strategie zal begin februari 2019 gelanceerd worden op FruitLogistica te Berlijn. Er zal verder gestreefd worden naar een samenwerking met stakeholders en de aansluiting met externe duurzaamheidsinitiatieven, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Rita Demaré, VBT-voorzitter: “De SDG’s vormen een internationaal referentiekader voor de verwezenlijking van duurzame ontwikkeling. Als sector willen we ons daarvoor engageren. Daarnaast bestaat er tussen duurzaamheid en het coöperatief ondernemen een expliciete link. De coöperatieve identiteit zal dan ook in de nieuwe strategie meer naar voor gebracht worden. Alsook de prominente plek die verse groenten en fruit vervullen in een duurzaam voedingspatroon.”

Quote
Joke Schauvliege, Vlaams minister van landbouw: “De fruit- en groentesector heeft al lang begrepen dat inspanningen op het vlak van duurzaamheid belangrijk zijn voor het imago van de sector, maar zeker ook om de toekomst veilig te stellen. Als minister van en voor landbouw bedank ik elke teler die mee zorgt voor de mooie resultaten van Responsibly Fresh en hoop ik dat jullie inspanningen inspirerend mogen werken voor de andere sectoren.’

 

***

NOTA AAN DE REDACTIE: Het persbericht en de nieuwe duurzaamheidsstrategie kan u hieronder downloaden.

Contactpersoon: Philippe Appeltans – VBT Algemeen secretaris – TEL +32 (0)16 20 00 80
Foto's van het persevent kunnen opgevraagd worden bij Lies.elsen@vbt.eu

www.vbt.eu | www.responsibly-fresh.eu

Download documenten

  • LOGO Responsibly Fresh.jpg (1038.7 Kb)
  • LOGO VBT.jpg (15.7 Kb)
  • 20180614 Persbericht RF - NL.pdf (400 Kb)
  • 20180614 NIEUWE DUURZAAMHEIDSSTRATEGIE_2018-NL.pdf (547.2 Kb)

Contactpersoon

Leen Guffens
Persvoorlichter B-to-B
Tel +32 2 552 80 75
leen.guffens@vlam.be

Print Terug naar overzicht

Zoek in het archief

Recente persberichten

  • VLAM presenteert jaarprogramma 2020

    13.12.2019

  • Save the date: Antwerpen, 18 januari 2020: Lente met Vlaamse tulpen

    05.12.2019

  • 11 nieuw erkende Vlaamse streekproducten in 2019

    03.12.2019

  • Te volle dagplanning legt druk op familieleven van de Belgen

    02.12.2019

  • Standbeelden eren frietjes van de frituur tijdens Week van de Friet

    22.11.2019

  • VLAM zorgt voor opvallende aanwezigheid agrovoedingsbedrijven tijdens Prinselijke Missie China (17 tot 22 november)

    20.11.2019

  • Viskok van het Jaar 2020 is Jan Audenaert van restaurant d’Oude Pastorie in Lochristi

    18.11.2019

  • VLAM trakteert en inspireert tijdens Horeca Expo

    12.11.2019

  • Belgische zuivelsector toont hoe melkproducten bijdragen aan een gezonde en duurzame toekomst

    07.11.2019

  • 'Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen' erkend als Europese 'Beschermde Oorsprongsbenaming'

    04.11.2019

Over ons

VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie met als opdrachtgever de Vlaamse overheid en werkt in nauw overleg met het bedrijfsleven. De promotie gebeurt grotendeels per product of productgroep, maar VLAM communiceert ook onder het overkoepelende ‘Lekker van bij ons’-concept.

Sitemap

  • Persberichten
  • Wie is wie
  • Ontvang persberichten

Partners


© VLAM vzw | Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing