Florall Awards bekronen planten met gebruiksgemak

Sierteeltliefhebbers worden weer getrakteerd op interessante nieuwkomers met extra meerwaarde. De jury van de Florall Awards selecteerde uit zestien noviteiten de langbloeiende Daphne ‘Perfume Princess’ met zijn hoge gebruikswaarde en de winterharde Lagerstroemia indica ‘Berry Dazzle’ als winnaars. In de categorie concepten werd het nieuwe totaalconcept voor vetplanten ‘Fabulous Fat Friends’ van Belgicactus bekroond.

GOUD – DAPHNE ‘Perfume Princess’
Daphne ‘Perfume Princess’ is de vroegst en tevens langst bloeiende van alle Daphnesoorten. Deze nieuwkomer heeft één van de zoetste geuren en een overdaad aan grote lichtroze tot wit verblekende zoet geurende bloemen. Deze Daphne trakteert tijdens een lange bloeiperiode met grote open, roze bloemen die vervagen tot wit. De intense bloemclusters kunnen ook langs de stengels bloeien en zijn bovendien zeer geparfumeerd met zachte citrusondertonen. Interessant ten opzichte van vele van zijn soortgenoten is dat deze Daphne ‘Perfume Princess’ beter geschikt is voor moeilijke omstandigheden. Een extra troef van deze winnaar is dat de plant een breder temperatuurbereik verdraagt en snel herstelt van een heftige snoeibeurt.
De jury loofde deze nieuwkomer omdat hij verrassend origineel uit de hoek komt in de combinatie bloem, blad en geur. Ook de hoge gebruikswaarde werd gewaardeerd, gezien Daphne niet de gemakkelijkste plant is. Daphne ‘Perfume Princess’ roept volgens de jury de nieuwsgierigheid op en zal door de combinatie van zijn troeven de liefhebber makkelijk kunnen overtuigen.
Deze cultivar, gewonnen door Timothy D. Wood, is kwekersrechterlijk beschermd en in 2018 in België in de handel gebracht door De Nolf boomkwekerij uit Waregem.
www.denolf.com

ZILVER - Concept Fabulous Fat Friends
‘Fabulous Fat Friends’ is een totaalconcept voor succulenten dat in 2018 is gelanceerd door Belgicactus bvba uit Westerlo. Belgicactus wil daarmee samen met de eindconsument het individuele verhaal van elk vetplantje uit de kwekerij verderzetten.
Succulenten zijn helemaal hot & happening. Belgicactus levert daarbij zeer weerbare planten, zodat de Fabulous Fat Friends niet enkele droogteresistent maar ook goed winterhard zijn. Zo vormen ze een prima antwoord op de grillen van de natuur. Droge zomers en barre winters vormen voor deze sterke vetplanten geen probleem. Ook binnenshuis vragen ze amper zorgen. Planten met een hele lange levensduur dus, wat meteen de slogan van het nieuwe concept verklaart.
De jury was aangenaam verrast door dit goed gedocumenteerde en voor succulenten nieuw totaalconcept. De naam blijft hangen en het verhaal spreekt aan. Het etiket is zeer eenvoudig en sterk consumentengericht met maar één accent: voor binnenshuis of voor buiten. Een stijlvolle folder versterkt het gedachtengoed achter het concept.
Aan ‘Fabulous Fat Friends’ zijn logo en visuals, foto-etiketten, een website en interactie met sociale media (Facebook, Instagram, Twitter…) gekoppeld.
www.fabulousfatfriends.com - www.belgicactus.be

BRONS – Lagerstroemia indica ‘Berry Dazzle’
De nieuwkomer Lagerstroemia ‘Berry Dazzle’ heeft een compacte en opgaande habitus en pakt uit met een rijke bloei van grote fuchsia-paarse bloemen, die mooi harmoniëren met het donkerpaarse blad. Zijn winterhardheid tot -15° C is zeker een extra troef.
Deze Berry Dazzle is ruim inzetbaar. Hij komt solitair prima tot zijn recht op terras of patio of kan in groep aangeplant worden als border, massa- en of combo-beplanting. Deze noviteit houdt van een plekje in de volle zon in goed doorlatende grond en krijgt best in het voorjaar een snoeibeurt.
De jury vond dat deze visueel zeer aantrekkelijke plant een welkome aanvulling van het sortiment nazomerbloeiers voor het tuincentrum. De goede winterhardheid werd als groot plusplunt beschouwd.
Deze cultivar werd gewonnen door Plant Introductions (USA) en in de handel gebracht door Plantipp (NL). In België werd hij in 2017/2018 geïntroduceerd door Devriese-Luyssen uit Wingene. De cultivar is kwekersrechterlijk beschermd.
www.plantipp.eu - www.sierplant.be

Download documenten