Standbeelden eren frietjes van de frituur tijdens Week van de Friet

Embargo tot maandag 25 november

Naar goede gewoonte staat de laatste week van november in teken van iets wat elke zichzelf respecterende Belg nauw aan het hart ligt. Onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! Tijdens deze twintigste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw een week lang in de kijker gezet. In vijf steden brengen bekende standbeelden een week lang een ode aan de frietjes van de frituur. Zo zorgen we voor meer goud op straat, en meer goesting in die heerlijke frietjes!

Nergens anders ter wereld kan je zo’n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld. Een uniek Belgisch gegeven als frietjes van de frituur, verdient het om extra in de spotlight gezet te worden. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.

Ode aan de friet: meer goud op straat
De acties tijdens Week van de Friet brengen dit jaar een uitgebreide ode aan onze Belgische trots. Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, wil VLAM iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten.

Van 25 november tot 1 december zullen vijf steden verspreid over Vlaanderen hun liefde voor de Belgische friet kenbaar maken. Ze schakelen hun cultureel erfgoed in om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed. Zo zijn respectievelijk standbeelden in Middelkerke, Kortrijk, Mechelen, Leuven en Hasselt een week lang uitgedost met een pakje frietjes van de frituur.

In Kortrijk en Middelkerke zullen haaientanden zelfs omgevormd worden tot puntzakken met frietjes!

(Nvdr: onderstaande tekstjes horen bij de foto’s van de standbeelden, zie foto's voor verduidelijking)

In geen enkele strip komt de frietkotcultuur zo ruim aan bod als in de Nerostrips van Marc Sleen. Zelfs nog lang voor de traditionele wafelbak aten Jan Spier, Nero en Adhemar lustig frietjes van de frituur. (Middelkerke, thv het Casino)

De onafscheidelijke zusjes Annemieke & Rozemieke uit de befaamde strips van Jommeke dragen ook hun frietje bij tijdens Week van de Friet! (Zeedijk in Middelkerke t.h.v. Theresiastraat)

Ook het Speculaasmannetje in Hasselt houdt van afwisseling en lust op tijd en stond een heerlijk frietje van de frituur! (Witte Nonnenstraat 20)

Op de Havermarkt in Kortrijk pronkt bekende medicus Jan Palfijn deze week niet enkel met zijn verlostang, maar ook met een heerlijk pakje friet!

Op de Grote Markt in Mechelen wordt het Opsinjoorke omhoog gegooid met een laken, terwijl hij angstvallig zijn geliefkoosde frietjes probeert in veiligheid te brengen.

In Leuven voorziet de Kotmadam
op de Oude Markt de studenten deze week niet enkel van verse koffie, maar ook van een goed pak friet.

Frietweetjes: wist je dat...
● … een overrompelende 91% van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur?
● … tot 61% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur?
● … 77% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat?
● … 72% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil?
● … 66% van de Belgen de saus bij zijn frietjes in een potje apart bestelt?
● … 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur?
● … 62% van de Belgen frietjes van de frituur simpelweg met hun handen eet?
● … tot wel 71% van de vrouwen frietjes met hun handen eten, terwijl mannen eerder een frietvorkje (22%) of bestek (23%) gebruiken?
● …we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag of in het weekend?
● … tot wel 74% van de frituurbezoekers het vaakst frietjes van de frituur eet met hun gezin of met familie? Een echte familiale aangelegenheid dus!

*Online kwantitatief onderzoek uitgevoerd voor VLAM door iVOX in oktober 2019 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.

Over Week van de Friet
Sinds 2000 voert VLAM in opdracht van de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven promotie voor de frietjes van de frituur. Door de frietjes van de frituur een hele week in de spotlight te zetten, wil VLAM het aandeel van de frituur binnen het frietverbruik verhogen.
Aangezien bijna élke Vlaming graag frietjes eet, mikt de campagnes op een brede doelgroep, van 15 tot 65 jaar oud. Om een positieve sfeer rond de frituur te creëren, speelt VLAM in op de positieve waarden die de consument associeert met frituren: sociaal, gezellig, nostalgisch, familiair, laagdrempelig …
De ‘Week van de Friet’ vindt dit jaar voor de 20ste keer plaats van maandag 25/11 t.e.m. zondag 01/12.

Meer info via:
www.weekvandefriet.be
Download onze campagnevideo
Facebook
Instagram
#weekvandefriet

 

Download documenten